Rakknivsguide

Rakning med kniv - en unik upplevelse!

Endast en rakkniv kan leverera den ultimata rakningen. Med ett enda öppet blad ger det dig den närmaste rakningen som går att uppnå. Lär dig tekniken så besitter du en viktig kunskap! Vi erbjuder klassiska rakknivar och moderna shavette knivar från marknadens ledande varumärken. Alla våra knivar har en beprövad kvalitet. Att raka sig med kniv är inget man lär sig över en natt. Det kräver en hel del övning, försiktighet och inte minst tålamod.

Nybörjare?

Börja med att använda kniven på mindre delar av ansiktet där du vanligtvis inte har några problem (tex. polisongerna) och raka det övriga med vanlig hyvel tills du helt har lärt dig tekniken och känner dig säker på vad du gör. Du kan för varje gång du rakar dig avancera och pröva raka allt större delar. För varje gång du använder kniven kommer du att känna dig allt säkrare och till slut få den rätta känslan då du även kommer att uppnå fantastiska resultat.

Steg 1 - före rakning

Förberedelserna är nyckeln till en perfekt rakning. Om möjligt ska du alltid raka huden efter en varm dusch. Värmen och fukten hjälper till att mjuka upp skägget, öppnar hudens porer och förbereder huden för rakning samtidigt som ansiktets muskler slappnar av. Om en dusch är uteslutet kan du placera en varm, fuktig handduk över ansiktet i 2-3 minuter innan rakningen.

Använd gärna en rakolja (pre-shave oil) för att skydda huden mot rakbladet, skapa en bättre glidyta och minska irritationen i huden. Oljan verkar även förebyggande för innåtväxta skäggstrån. Arbeta in en liten mängd olja på området som ska rakas och låt verka i 1-2 minuter innan du applicerar rakkräm eller tvål.  

Blöt en rakborste, gjord på äkta grävlingshår, i hett vatten. Om du använder rakkräm applicerar du en liten mängd rakkräm på borsten och jobbar upp ett krämigt lödder i handen eller i en rakskål. Använder du en raktvål vispar du med hjälp av borsten upp ett lödder på tvålen.

Applicera löddret med hjälp av borsten på huden som ska rakas med lätta cirkulerande rörelser. Bygg på ett rikligt lager av lödder i ansiktet för en så smidig rakning som möjligt. Löddret hjälper till att skapa en bättre glidyta för kniven samtidigt som det rengör och återfuktar huden. För att applicera löddret ovanför läppen, kläm ihop borsten mellan tummen och fingrarna.

Steg 2 - Rakning

Använd alltid en väl rengjord rakkniv och raka alltid medhårs, neråt i skäggstrånas växtriktning. Håll kniven i 30 graders lutning och låt den försiktigt glida över huden med lätta rörelser utan något tryck. Börja med polisongerna och jobba neråt på båda sidorna av ansiktet mot hakan.

För att raka området under näsan håller du näsan uppåt med ett finger. Raka åt sidan längs den övre läppen. Nedanför käklinjen fortsätter du att raka medhårs men eftersom skägget där kan växa i flera olika riktningar kan du blöta fingrarna och känna i vilken riktning håret växer.

Rakning mothårs är den främsta orsaken till irritation, rakfinnar och sveda i huden. Skölj rakhyveln eller kniven regelbundet och använd alltid rakblad av hög kvalitet. Glöm inte att byta rakbladet ofta! En slö rakkniv eller ett ovasst rakblad är också en vanlig orsak till irritation och rakutslag. 

Köp din rakkniv från Dovo hos GUAPO

Steg 3 - efter rakning

Skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna i huden. Klappa huden torr och applicera en lugnande och återfuktande after shave balm för att återställa huden och motverka torrhet, irritation eller rakutslag. Applicera eventuell doft endast på sidorna av nacken och på bröstet.

 Flera olika modeller på Shavetter

Olika grader av hålighet

Vilken hålighet s.k. skålslipning på knivbladet är bäst och i vilket syfte?

  • A) Flat ground (plant).
  • B) Full hollow ground (fullt skålslipad).
  • C) 1/2 Hollow ground (halvt skålslipat).

Ett extra skålslipat blad är mer konkavt vilket ger en vassare egg än normalt och en större flexibilitet i spetsen. Föredras ofta av vana användare och i längden ger det en skönare och enklare rakning.

Vad är bladets flexibilitet bra för?
Beroende av ålder förlorar ansiktets hud sin spänning. Regeln är att mindre spänning på huden kräver en högre grad av flexibilitet i bladet.

Ett blad med en plan yta (flat ground) kan användas för rakning även om detta idag används främst till annat. Ett fullt ihåligt blad, 1/1 hollow ground, kan användas för rakning av alla olika hudtyper. Ibland kan priset på en 1/1 ihåligt blad driva kunden att välja den billigare 1/2 ihåliga bladet istället.

Olika modeller

Shavetter

En shavette är en rakkniv med utbytbara rakblad perfekt för dig som vill testa på rakning med kniv. Shavetten fungerar på samma sätt som en vanlig rakkniv men har istället utbytbara blad s k. klingor precis som på en rakhyvel. Det är det perfekta valet för dig som vill ha den bästa rakningen som finns där du inte behöver anstränga dig att underhålla din rakkniv genom vässning av bladet.

Använd shavetten ihop med vanliga dubbelrakblad eller köp till långa klingor (likt bladet på en traditionell rakkniv). Vi erbjuder olika modeller på shavetter och under varje modell står det vilken typ av blad som är kompatibel med just den modellen. > Se våra modeller av shavetter

Traditionella rakknivar

Traditionella rakknivar har ett blad i kolstål eller rostfritt stål och striglas vass med hjälp av en strigel. Dessa knivar kallas ofta för "cut throat razors" och har använts av klassiska barberare under lång tid. Dagens moderna barberare använder sig numer oftast av shavetter med utbytbara blad pga infektionsrisk. > Se våra modeller av rakknivar

Handtag

Rakknivar har handtag gjord av olika material, alltifrån enklare skaft i cellidur (hård plast) till vackra träslag, horn eller rostfritt stål. Vad man bör välja är en fråga om personligt tycke och smak samt hur mycket man vill spendera. Alla material i handtagen fungerar bra vid rakning, det är mer en fråga om vilken typ av handtag som ger dig den bästa känslan. Handtaget ska vara bekväm i dina händer så att du gillar att hålla det vid rakning.

Olika bredder

Rakknivar tillverkas i olika bredder och bredden mäts i tum. 1 tum = 2,54 cm. Det smalaste bladet är 3/8 tum och det bredaste 7/8 tum. Vanligast i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Vilken bredd/tum som ger den bästa rakningen är en smaksak. Skillnaden är vikten och hur man ska hantera kniven i ansiktet. Ett mindre blad som  4/8 " kan lättare kontrolleras, fördelaktligen av en nybörjare och någon med mycket små händer. 5/8 " är dagens genomsnittliga storlek.

En nybörjare bör - enligt vår mening - köpa en storlek på rakkniven som är lätt att hantera, vilket kan vara en 5/8 ". 6/8 " är en storlek perfekt för någon med större händer så att rakkniven inte försvinner i handen under rakningen. Personen som rakar sig bör kunna titta på rakkniven tydligt i spegeln medan bladet arbetar. Om handen är för stor och genom det döljer rakkniven är detta helt omöjligt.

 

Skålslipning på rakkniven

 

Produktion

Basmaterialen som föredras för rakknivar är vanligt stål (med en minsta kolhalt av 0,6%) för att uppnå den högsta graden av hårdhet, elasticitet och motståndskraft mot slitage. Materialet består av en beskuren del mellan 20-25 mm bred och 5-6 mm tjock. De beskurna delarna värms och varmvalsade smids de under enorm press från en fallhammare.

Värmebehandlingen, sk "härdning", är oerhört viktigt för bladet. Beroende på kvaliteten på stålet, värms bladet upp till 1.300 ° C och kyls sedan i en speciell olja. Temperaturgränserna är ofta avgörande. Den efterföljande anlöpningen vid 200 till 400 ° C, beroende på vilken typ av stål, ger bladet sin elasticitet och seghet.

Skötsel och förvaring

Rätt vård och underhåll är nödvändigt för lång livslängd av rakkniven. Följ följande råd noggrant för bästa resultat.
Efter varje användning skall rakkniven:
A) rengöras i vatten. Alla tvålrester och hår måste bort.

B) torkas försiktigt utan att gnugga mot handduk eller papper.

C) förvaras på ett torrt ställe. Det bör vara ett rum som ofta är ventilerat så att fukt inte ligger kvar som i ett badrum. Detta kan tex. vara i sovrummet i lådan vid sängbordet.

D) Om kniven inte används under en viss tid bör ytan smörjas (oljas) för att ge ett visst skydd mot rost, dvs skydd mot fukt som alltid finns i luften.

Du underhåller och vässer själv din rakkniv med hjälp av en strigel inför varje rakning. Vi rekommenderar att inte slipa din rakkniv förrän det är absolut nödvändigt. Lämna helst in din kniv för slipning till en auktoriserad yrkesman. Tvätta aldrig din rakkniv efter strigling utan endast efter rakning. Du kan använda antingen en handhållen eller frihängande strigel. Standard 1/2 hollow ground rakknivar vässas enklast med en frihängande strigel medan platta rakknivar bör vässas med en handhållen strigel där rakkniven kan "skjutas" längs strigeln.

Striglar

Strigel kallas på engelska ”strop”. En strigel är en läderrem, vanligtvis av koskinn, som fungerar som ett verktyg för att hålla din rakkniv vass. Varje gång du rakar dig med kniven utsätts bladet för hårt slitage av de vassa skäggstråna. Strigeln slipar inte rakkniven men håller eggen ren och jämn mellan rakningarna och förhindrar att kniven blir slö. Strigelns läder vässer upp de mikroskopiska tänderna som finns på kanten av knivbladet och håller därmed din rakkniv i toppskick.

Vid rakning med kniv kommer du alltså att behöva en strigel i någon form. En bra strigel har en slät yta, rätt tjocklek och är tillverkad av tåligt och flexibelt material. Den bästa garantin för en bra strigel är tillförlitligheten hos tillverkaren. Med en bra läderstrigel och rätt teknik kommer din rakkniv inte bara att behålla sin skärpa, den kommer också att hålla i generationer! Det finns flera olika modeller och funktioner på striglar där en stor skillnad mellan olika striglar är om de går att hänga upp eller har handtag. Vi erbjuder flera modeller av striglar med olika tekniska egenskaper i olika prisnivåer.

Frihängande strigel

Vår mest sålda standardmodell. Strigeln har en metallkrok och ett mindre metallhandtag så att man kan hänga upp den vid användning. Strigeln måste hållas spänd så den inte sviktar och rundar av eggen vid vässning.

Ensidiga striglar används för daglig vässning före rakning. Lädersidan kan användas med eller utan strigelpasta. Den gula icke-slipande pastan upprätthåller kvaliteten på lädret och förhindrar att det torkar ut.

Dubbelsidiga striglar har en lädersida samt en baksida med linnetyg eller canvas duk. Canvas sidan används vanligtvis före strigling på lädersidan och används för en grövre kantanpassning som ger en riktig finslipning och polerar skärpan på knivbladets kant vilket ersätter den största entusiasm som gått förlorat under den senaste användningen. Lädersidan ser därefter till att kniven får en finare kantanpassning och en slät yta före rakning. OBS, canvas duken ger inte skärpa åt en slö rakkniv men det kommer att förlänga tiden mellan vässningarna. Strigling på canvas duken kan göras med eller utan strigelpasta (grå pasta). En strigel med baksida i linnetyg förbereder knivbladet för lädret och friktionen värmer upp bladet och ser till att smuts och korrosion inte hamnar på läderdelen av din strigel.

Handhållen strigel

Striglar med handtag har två lädersidor, en för daglig vässning och en behandlad lädersida för en grövre vässning som används ihop med en grön eller dubbelsidig (svart/röd) strigelpasta. Strigling med en grövre strigelpasta när rakknivens skärpa har blivit slö hjälper till att förlänga tiden mellan slipning. Handhållna striglar är idealiska för dem som gillar att experimentera med slipmedel eftersom den är mer stabil än en frihängande strigel som lättare kan råka runda av bladets kant om den inte hålls helt sträckt.

Olika typer av skinn

Vi erbjuder olika typer av striglar där lädret antingen är rindleder (koskinn) eller ”juchten” (kalvskinn) som är en finare typ av koskinn. Striglar av koskinn kommer ursprungligen från Ryssland. Många kallar dem fortfarande för Ryska striglar även om de inte nödvändigtvis behöver tillverkas i Ryssland. Namnet innebär i alla fall att strigeln är gjord av kohud och att den ryska metoden för garvning har använts.

Striglar av koskinn är de vanligaste striglarna som används idag. Juchten, (ryskt läder), är ett kalvskinn som är behandlat med naturliga oljor och vaxer. Det fina juchten lädret ger en mycket bra glidyta som framhäver kanten på knivbladet anmärkningsvärt väl. För specialister erbjuder striglar av juchten läder en ännu bättre möjlighet att strigla rakkniven. Med andra ord är juchten en högre kvalitet på läder, dyrare och lite bättre.  Men ”vanligt” koskinn är absolut tillräckligt för strigling.

Slipsten eller strigel?

En slipsten (brynsten) och en strigel har inte samma syfte. Slipstenen slipar bladet och ger rakkniven en ny skärpa medans strigeln är ett sätt att förnya skärpan på rakkniven före rakning. Du håller alltså din rakkniv vass med en strigel, men skärper den med en finkornig slipsten. Med hjälp av strigelpasta på strigelns yta kan en mindre bryning/slipning av knivbladet göras.

Se alla våra striglar

Så använder du strigeln

Gäller vid användning av frihängande striglar. Det är viktigt att vara lätt på handen när du striglar en rakkniv. En bra regel är att det räcker med knivens egna tyngd. Om du trycker hårt kan du råka runda eggen eftersom lädret då böjer sig kring eggen så att den rundas mot slutet och blir trubbigare.

Den blanka sidan (lädersidan) på strigeln ska vara uppåt. Häng upp strigeln och håll den sträckt.

Kniven ska hållas rakt mot strigeln och ligga med hela bladet mot lädret. Håll aldrig kniven lutandes då vässningen sker på en plan vinkel. Använd lätt hand, men bestämda rörelser och dra kniven med ryggen före fram och tillbaka. Jobba i riktning från eggen, alltså med baksidan av rakkniven (knivens ryggrad) uppifrån och ner i riktning från kroppen.

När du ändrar riktning, bör rakkniven vändas med ryggen mot strigeln och sedan dras mot kroppen. Om spetsen av rakkniven rör strigeln medan rakkniven ändrar riktning blir den rund och förlorar sin skärpa. I detta fall bör kniven omslipas av en specialist. En frihängande strigel måste hållas spänd så att den inte sviktar och rundar av eggen.

Första gången du använder din strigel samt när den känns torr ska du använda en gul (även kallad vit) strigelpasta. Den innehåller ingen slipfunktion men hjälper till att hålla din strigel i god kondition och förlänger livstiden på lädret.

Förvaring & underhåll

Var rädd om din strigel och förvara den på ett rent ställe för att undvika smuts, damm och repor/hack i lädret . Smörj in din strigel med fett, t.ex den gula strigelpastan eller Dovos fina läderbalsam för att öka dess livslängd. Arbeta in fettet på strigelns lädersida med hjälp av handflatan.

 Olika typer av strigelpastor

Så applicerar du strigelpastan

Alla strigelpastorna appliceras på strigeln och arbetas försiktigt in i lädret, gärna med en mjuk bomullsduk. Strigelpastorna gör ett bra jobb med att slipa och bibehålla skärpan på din rakkniv, men det är viktigt att de olika pastorna används på olika striglar eller sidor av strigeln. När du en gång har använt din strigel ihop med en viss pasta bör samma pasta användas på strigeln i fortsättningen för att uppnå den effekt du eftersträvade.

Strigelpasta

Olika typer av pastor som vässer, underhåller och förlänger strigelns livstid. Strigelpastan kan användas som ett slipmedel eller också som en effektiv metod att hålla din strigel i god form och förlänga dess livstid. Genom att smörja in strigelns läder med fett underlättar det vid vässning av kniven samtidigt som du bevarar kvaliteten på strigelns läder. Strigelpastorna finns i olika färger, alla med olika slipstyrkor för olika ändamål. Hur grovt polermedlet är avgör hur fort en strigel avverkar metall i eggen och även hur fin egg man kan få.

Gul strigelpasta

Den gula pastan har ingen slipeffekt och används för att underhålla lädret på strigeln. Innehåller inget slipmedel och beskrivs även som vit. Den hjälper till att hålla lädret i god form och förlänger strigelns livstid.

Röd strigelpasta

Medel slipeffekt. Används på ”mindre än rakbladsvass” rakkniv. Innehåller en liten mängd slipmedel med små slipande partiklar och ger din kniv en medel dämpad skärpa.

Grön strigelpasta

Hög slipeffekt. Används på riktigt slöa rakknivar. Innehåller mycket slipmedel med de grövsta partiklarna och ska bara användas försiktigt för att vässa en mycket slö kniv.

Övrig strigelpasta

Utöver ovanstående "standard" pastor erbjuder vi även två special pastor. Grå strigelpasta som fungerar som en sorts mjuk kalksten. Används på dubbelsidiga striglars canvas baksida för att polera skärpan på rakkniven ifall den har blivit för slö. Dovos dubbla strigelpasta sominnehåller en bit röd och en bit svart pasta. Den röda pastan är en grövre pasta som används på en separat läder strigel för att slipa fram en vass kant på din rakkniv. Den svarta, finare pastan används på en annan separat strigel för att avsluta och polera kanten på bladet. De flesta använder den dubbla strigelpastan på en handhållen läderstrigel med dubbla sidor, en sida för den röda pastan och en sida för den svarta. Men det går även bra att använda den på en frihängande läderstrigel.