Rakhyvelsguide

Rakhyvlar

Vi erbjuder allt från traditionella säkerhetshyvlar med dubbelrakblad till mer moderna hyvlar med Mach3 eller Fusion bladsystem. Hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. De flesta av våra hyvlar kan perfekt matchas med rakborstar i olika modeller. Läs nedan om de olika modellerna samt vilket bladsystem som passar dig bäst.

Safety razor

En säkerhetshyvel, även kallad safety razor eller double edge razor, levererar en riktigt nära rakning - likt den du uppnår när du rakar dig med kniv. Säkerhetshyveln används ihop med billiga och effektiva dubbelrakblad, platta stålrakblad som har en mycket effektiv skärförmåga och är vassa på båda sidor. Dubbelrakbladen håller även skärpan upp till tre gånger så länge som vanliga Mach3 eller Fusion rakblad. Alla våra märken på dubbelrakblad passar alla våra säkerhetshyvlar. 

Förr i tiden kallades hyvlarna för säkerhetshyvlar då den kom ut på marknaden efter rakkniven och betraktades som de första "mekaniska rakhyvlarna för själv-rakning ". Dagens design av hyvlar är ett mindre under av precision och skönhet.

Säkerhetshyvlarna tillverkas i robusta kvalitétsmaterial som håller livet ut. Och trots de nya 3 och 5-blads tekniken så fortsätter det traditionella dubbelrakbladet att växa i popularitet världen över tack vare dess fantastiska fördelar.

Raksystem:
Dubbelbladssystem, kompatibel med alla våra märken på dubbelrakblad.

Mach3

Gillette Mach3 system är ett av de mest använda raksystemen i världen. Rakhuvud med den revolutionära tredubbla bladtekniken Mach3 som produceras av Gillette®. Ett säkert raksystem som garanterar en mycket nära och säker rakning. Alla rakhuvuden har en yta av krom eller förnickling och alla komponenter i hyvlarna är både skruvade och limmade. Vi erbjuder Mach3 hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. Utformning och material i handtagen matchas perfekt med rakborstar i olika modeller. Mach3 bladen är extremt populära och finns lättillgängliga över hela världen.

Raksystem:
3-bladssystem, kompatibel med Gillette® Mach3® och Mach3® Turbo.

Fusion

Gillette® Fusion™ är Gillettes senaste raksystem som omfattar fem blad placerade ovanpå varandra samt ett precisionsrakblad på baksidan av patronen. Denna konstruktion garanterar en mycket nära och skonsam rakning och dess enkla och säkra hantering är perfekt även för nybörjare. Alla rakhuvuden har en yta av krom eller förnickling. Vi erbjuder Fusion hyvlar med stilfulla handtag som har en skön vikt och känsla. Fusion bladen är extremt populära och finns lättillgängliga över hela världen.

Raksystem:
Fusion 5-bladssystem, kompatibel med Gillette® Fusion™.

 

Vilken hyvel ska jag välja?

Vilken hyvel samt vilket bladsystem som passar dig bäst beror på vilken känsla du vill uppnå, vilken design du är ute efter samt hur mycket pengar du vill lägga ned på din hyvel och på rakbladen som är en förbrukningsvara.

Med dagens moderna Mach3 och Fusion hyvlar får du ett bra rakresultat och du behöver inte lägga ned någon längre tid på din rakning men däremot är bladen rätt så dyra. Med en klassisk säkerhetshyvel uppnår du inte bara en närmre rakning, det är även ett mycket billigare alternativ att använda i längden. Dubbelrakbladen är betydligt billigare än komersiella 3 och 5-bladsystem och håller skärpan upp till 3 gånger så länge. Varje rakblad håller i snitt mellan 2-5 rakningar så du sparar alltså inte bara pengar, du är även snäll mot vår miljö.

Oavsett vilken hyvel du väljer så är det viktigt att hyveln känns skön i handen och regeln är att ju tyngre hyveln är - desto lättare är det att få till en bra rakning.
Rejäla handtag med skön vikt och känsla gör att hyveln själv gör det mesta av jobbet och du behöver inte använda något tryck under rakningen. På detta sätt minimerar du risken för skärsår men om olyckan skulle vara framme finns praktiska alunstift sombåde lindrar nyrakad hud samt stillar blödning vid skärsår. > Läs mer om alun

 Safety razor med öppen eller stängd kam

Öppen eller stängd kam?

De flesta av våra hyvlar har en stängd kam vilket anses av många som standard. Vi erbjuder även hyvlar med öppen kam som är bra för dig med kraftiga skäggstrån då hyveln lättare kan tränga igenom skägget för ett riktigt nära rakresultat.

Stängd kam - även kallad straight cut eller closed comb- standard utförande, huvudets bladspänningen tillhandahåller en mycket nära och en mild rakning som passar de allra flesta män.

Öppen kam - även kallad open comb - perfekt för män med en tätare, starkare skäggväxt eller för dem som ger sig på en tredagarsstubb. Den öppna kammen är speciellt utvecklad för en intensivare våtrakning och konstruktionen har en speciell bladvinkel som gör att den tillåter en kraftigare och mer direkt rakteknik

Olika typer av safety razors

Känsla

Rejäla handtag med skön vikt och känsla gör att hyveln själv gör det mesta av jobbet och du behöver inte använda något tryck under rakningen. Vi erbjuder ett brett utbud av hyvlar med olika funktioner från flera av världens främsta tillverkare.

Ställbara hyvlar

Den tyska tillverkaren Merkur erbjuder ställbara säkerhetshyvlar där du enkelt kan ställa in hyveln i olika nivåer så att du själv kan bestämma hur nära rakning du vill ha. Resultatet är en mycket nära och bekväm rakning med färre inåtväxta hårstrån, rakfinnar och andra rakutslag. Till en början kan du ställa in rakhyveln på en lägre nivå för att pröva dig fram och efter några rakningar kan du testa närmare nivåer tills du hittar den nivå på rakningen som passar dig bäst. Ställbara modeller från merkur är t.e.x. Futur och Progress.

Extra långt handtag

För dig med större händer finns hyvlar med extra långt skaft för en enklare användning. Som standrard levereras säkerhetshyvlar med det klassiska, lite kortare skaftet men alla våra varumärken på hyvlarna har tagit fram alternativa modeller med längre skaft som föredras av män med större händer eller den som önskar en hyvel med extra tyngd.

Populära modeller på säkerhetvhyvlar med längre skaft r Merkur 38C, 23C, 39C, Mühle Grande eller Twist samt Edwin Jagger Long DE Razors.

Twistad top "Slant bar"

Merkur erbjuder s.k. slant bar hyvlar (37C och 39C) med ett tvinnat rakhuvud i en unik konstruktion där den genom sitt tvinnade rakhuvud ger en ökad stabilitet och vinkel variation vilket ger en extremt slät och friktionsfri rakning. Anledningen till ett tvinnat huvud är att även ge en twist på rakbladet när det sätts fast under hyvelns topp. Denna vridning ger ytterligare stabilitet åt rakbladet och den asymmetriska formen på hyvelns topp erbjuder olika vinklar att hålla hyveln i.

Det vinklade lutande huvudet tar ännu närmare än en vanlig rakhyvel och "skivar" skäggstråna i stället för den mer vanliga typen av skärande rörelse. I skickliga händer kan denna fantastiska hyvel ge en mycket nära och slät rakning. En slant bar hyvel passar dig som vill ta ett kliv upp vad gällande kvalitet och resultat. Perfekt för dig med extra kraftiga skäggstrån och känslig hud då den minimerar friktionen och ger minimalt med slitage på huden. OBS Ingen hyvel för nybörjare då chansen att skära sig är större.

Raka dig med en safety razor

Användning

Rakning med en traditionell säkerhetshyvel kräver lite övning och huden behöver också lite tid att vänja sig vid rakningen. För att du lätt ska komma igång med din rakning rekomenderar vi dig att följa dessa instruktioner:

Fukta skäggområdet, helst med varmt vatten och löddra in området som ska rakas ordentligt med en rakborste och raktvål eller rakkräm. Ju längre tid du jobbar med rakborsten för att löddra in skägget, desto lättare och försiktigare kan skäggstråna skäras av. Om möjligt, använd en mycket effektiv mjukgörande rakkräm eller tvål eftersom detta underlättar för det vassa rakbladet att glida över huden.

Kontrollera alltid innan rakning att skärhuvud och handtag är ordentligt fastsatta, men dra bara åt skruven i den mån att den kan skruvas upp utan alltför stor ansträngning. Detta borgar för att bladet ligger i rätt vinkel.

Börja att raka kinderna. Under själva rakningen ska du hålla rakhyveln i ca 30° vinkel mot huden. Raka med små, korta drag. Vinkla handleden så att du känner att rakhyveln följer ansiktets form. (Rakbladshuvudet är inte rörligt på säkerhetshyvlar.) Var lätt på handen och låt rakhyveln göra jobbet genom att använda endast ett lätt tryck. Raka alltid håret i skäggets växtriktning. När du rakar halsen ska du sträcka ut huden med den lediga handen.

Skölj alltid rakhyveln noga i varmt (hett) vatten efter användning. Använd t ex en mjuk borste, nagelborste eller tandborste och avlägsna alla tvålrester och hår. Ett tips är att ha som regel att plocka isär hyveln och rengöra alla delar varje gång du byter rakblad.

Avsluta din rakning genom att återfukta den nyrakade huden med en bra after shave balm. Låt dig inte avskräckas om du får några skärsår, när du väl bekantat dig med den klassiska säkerhetshyveln kommer det sällan att inträffa. Vid de första rakninganra kan det vara bra att ha en alun sten nära till hands som stillar blödning och drar ihop små skärsår.

Bladbyte

Du byter enkelt rakblad genom att för hand skruva upp rakhuvudet, ta isär delarna på hyveln, och lägga i det nya bladet.

För ett ännu enklare bladbyte finns modeller med sk fjärilsöppning (butterfly mekanik) där du skruvar på skaftet så att hyveln öppnar sig mekaniskt och du kan lätt lägga i ett nytt blad.

Rakning med Safety Razor

Ta hand om din hyvel

För att stärka hyvelns livslängd ska du rengöra hyveln noggrant efter varje rakning. Använd t ex en mjuk borste, nagelborste eller tandborste och avlägsna alla tvålrester och hår. Ett tips är att ha som regel att plocka isär hyveln och rengöra alla delar varje gång du byter rakblad.


 Se alla våra dubbelrakblad

Dubbelrakblad

Spara pengar på billiga och bra rakblad! De kraftiga, platta och tunna dubbelrakbladen är vassa på båda sidor och har en bra balans mellan skärpa och mjukhet. Deras effektiva skärförmåga liknar rakning med kniv och ger en oslagbart irritationsfri och nära rakning.

Dubbelrakbladen är betydligt billigare än komersiella 3 och 5-bladsystem och håller skärpan upp till 3 gånger så länge. Varje rakblad håller i snitt mellan 2-5 rakningar så du sparar alltså inte bara pengar, du är även snäll mot vår miljö.

Att hitta sitt favoritblad kräver att du testar dig fram. Pröva gärna vårt "mix-pack" där vi har satt ihop en skön mix av olika märken. När du väl hittat din favorit kan du alltid köpa storpack vilket ger dig en lägre kostnad per blad. Alla våra märken på dubbelrakblad passar alla våra safety razors.