Rakborstguide

Därför ska du använda en rakborste

Alla som har känt mjukheten från en grävlingsborste på sin hud är bekant med dess hemlighet. Rakborsten används för att förbereda huden för en behaglig, mjuk och nära rakning. Förutom att den applicerar raklöddret mjukar den upp och reser skäggstråna innan rakning. Den sköna ansiktsmassagen till följd av detta är en bonus. Att använda en rakborste förlänger även livstiden på dina rakblad.

Alla har vi olika ritualer, vanor och inte minst skäggstubb. Vissa gillar mjuka borstar medan andra föredrar något styvare borst. Vissa vill ha ett mindre borsthuvud medan andra föredrar större. Av erfarenhet vet vi att många har mer än en favorit och investerar i flera borstar. Men en sak är säker, en bra rakborste och ett krämigt lödder är alltid det bästa sättet att påbörja sin rakning oavsett om du rakar dig med hyvel eller rakkniv.

Allmänt om rakborstar

Hår av grävling har använts i mer än två århundraden för att göra de allra bästa rakborstarna. Grävlingshår är olik andra typer av djurpäls och precis som människohår absorberar det vatten och det är denna egenskap som gör grävlingshåret perfekt för rakborstar. Den löddrande processen vid användning ihop med en rakkräm eller raktvål vispar varmt vatten, tvål och luft som formar ett varmt skum som i sin tur förbereder huden inför rakning samtidigt som det underlättar för rakhyvelns vassa framfart.

Vatten är den viktigaste komponenten i en bra rakning, och ju mer vatten en rakborste kan hålla, desto bättre lödder och rakning kommer du att kunna få. Den fina topparna på grävlingshåret hjälper till att forma ett mjukt och krämigt lödder som försiktigt masserar din hud samtidigt som huden rengörs. Tillsammans ger detta en bekväm, konsekvent och tillfredsställande rakning.

Olika handtag

Idag används en mängd olika material vid tillverkning av rakborstens handtag. Handtag av plast, polyester eller nylon är de vanligaste där många av polyester materialen är handpolerade och uppnår en vacker glansig yta. Fördelar med syntetiska handtag är att de har en större motståndskraft mot skador och fukt. Många entusiaster föredrar dock naturliga material som exklusiva träsorter eller exotisk sköldpaddsskal.

Handtagen, oavsett materialsammansättning, påverkar sällan borstens kapacitet även om den för många verkar förhöjande för själva rakupplevelsen. Det är mer en fråga om smak och tycke.

Storlekar på borsthuvudet

Skäggväxt, preferenser och vanor vid rakning varierar kraftigt. Därför kan vi erbjuda rakborstar med olika diametrar och storlekar på borsthuvudena från Small upp till XL. Läs mer om de olika storlekarna på respektive rakborste.

Rakborste Guide

Så använder du en rakborste

Nya rakborstar ska noga sköljas igenom med varmt vatten. Undvik hett vatten då detta kan lösa upp limmet som knuten sitter fäst i handataget med. Tvätta ur borsten med en vanlig tvål eller schampo och var noga med att se till att du sköljer bort alla tvålrester. Upprepa gärna några gånger så att borsten tvättas ur ordentligt. Skaka ur överflödigt vatten och häng den att torka i sin ställning. Förvara alltid din borste i en ventilerad miljö. Undvik askar eller lådor utan luftcirkulation. Någon gång per år kan en ordentlig rengöring behövas. Köp lösning för naturhår eller använd diskmedel eller vatten och en liten del vinäger. Nya borstar luktar alltid en del i början eftersom de är tillverkade av just äkta hår. Detta är helt normalt och försvinner med tiden vilket kan påskyndas genom att följa ovan nämnda beskrivning.

Börja med att duscha eller tvätta ansiktet noga i varmt vatten för att rengöra huden i ansiktet och mjuka upp skäggstråna. Doppa rakborsten i rent, varmt vatten och skaka av överflödigt vatten. Tag sedan en liten mängd av rakkräm eller raktvål i en skål och arbeta med hjälp av borsten upp ett rikt lödder. Använd lätta, cirkulära eller upp och ner rörelse. Hårt tryck kan få borstens hår att börja spreta och förstör borsten under längre tids användning. Applicera löddret på skägget i cirkelrörelser utan att trycka för hårt. Du kan använda fingrarna för att applicera ditt lödder men med en rakborste får din hud samtidigt massage, mjukas upp och dina skäggstrån lyfts vilket kommer att förbättra ditt rakresultat avsevärt.

Rakborstar olika hårkvaliteer


Silvertip fibres©

Silvertip Fibres© är ett högkvalitativ syntetfiber i premium kvalitet egenutvecklad analogt till det naturliga Silvertip grävlingshåret för dig som önskar veganiska fibrer. Håret är påtagligt mjukt, har extremt lång livslängd och något mindre känsliga för dagligt bruk då vatten droppar av dem och de torkar snabbare än naturligt hår. 

Pure bristle hair

Ett billigare alternativ till grävlingshåret är borstar gjorda av ren borst (svin eller vildsvinshår). Dessa är generellt ganska styva i borsten och man kan få jobba lite längre med att bygga upp ett bra raklödder. Styvheten avtar med tiden och en del tycker borstens styvhet ger en uppiggande massage. Ett bra val för dig som vill pröva på rakning med borste billigt. Uppdatera till en mjuk grävlingsborste när du känner dig varm i kläderna och du kommer att märka skillnaden.

Olika hårkvalitéer

Naturhår

Rakborstar av god kvalitet är fyllda med grävlingshår i olika mjukheter. Grävlingshårets egenskaper är optimala eftersom håret absorberar vatten och därmed genererar ett tjockt och krämigt raklödder samtidigt som ansiktet masseras och skäggstråna lyfts inför rakning. Grävlinshåret finns i flera olika graderingar och prisklasser. Priset beror på den grad och fyllighet av hår som har används. Det lyxigaste, mjukaste, dyraste och mest flexibla håret kallas Silvertip och kommer från grävlingens allra finaste hår på halsen.

Syntethår

På senare tid har flera av de ledande varumärkena tagit fram ett alternativ till naturhår i form av högkvalitativa syntetfibrer i premium kvalitet. Fibrerna är mycket mjuka och har extremt lång livslängd och torkar även snabbare än naturhåret.

Pure badger

Billigt alternativ av bra kvalitet för våtrakare som gillar en masserande effekt på huden. Något styvare borst med grövre hårstrån vilket gör att det går åt mindre hår att fylla en borste. Bandet av det naturliga håret är maskintillverkade och hårstråna är mer flexibla än svinborst. Färgspektrumet på håret varierar från brun-grå till svart. Pure badger håret är idag det mest lättillgängliga på marknaden.

Best badger / Fine badger

Medelmjukt grävlingshår som ger ett utmärkt raklödder och som normalt anses som standard. Något fastare än Silvertip. Håret kommer från olika delar av pälsen (sida + ben) och är oftast mörkare i färgen varför det kan variera från grått och brunt till svart. Best badger håret är arbetat för hand, medan Fine badger håret bearbetas mekaniskt. För att få den typiska formen trimmas lätt kronan där det krävs. Black badger är av samma kvalitet men majoriteten av håret är svart och något längre i stråna.

Super badger

Handgjorda kvalitetsborstar i riktigt bra kvalitet med längre och mjukare hår från grävlingens rygg. Eftersom håret är finare krävs mer hår för att fylla varje rakborste. Super badger borstarna är handfyllda och håret är mörkare längst ner och ljusare mot topparna.

Silvertip badger

Grävlingshår av den mjukaste och finaste kvaliteten, ett lyxigt alternativ för livsnjutare som eftersträvar det absolut bästa raklöddret. Det sällsynta håret är otroligt mjukt, flexibelt och extra fylligt och kommer från grävlingens nacke/hals. Dess särdrag är den skimrande silverfärgen och det svarta band som går genom håret. Hållbara, unika borstar med enastående prestanda. Borstarna är handfyllda och genererar många år av lyxig våtrakning. Silvertip rakborstar garanterar alltid en perfekt rakning. Håret är det dyraste och mest sällsynta på marknaden men det fluffiga håret och dess förmåga att hålla en stor mängd vatten gör att håret snabbt och enkelt producerar det bästa löddret som går att uppnå. Av entusiaster är den väl värd sitt pris.

Rakborstar olika hårkvaliteer


3. Det är viktigt att rengöra borsten noggrant efter varje användning med klart, varmt vatten, även mellan grävlingsstråna. Tvål och lödderrester kan bidra till att bakterier utvecklas.

4. En avfettningsrengöring med hårschampo rekommenderas också i en 1: 1-lösning av vatten och hårschampo. De alkaliska komponenterna och fettet från raktvålen orsakar håravfall på borsten.

5. Kontrollera minst två gånger i veckan att borsten är helt torr innan du använder den igen.

6. För noggrann torkning, skaka borsten efter användning för att avlägsna överskott av vatten så mycket som möjligt. För att slutföra torkningsprocessen ska luften cirkulera runt grävlingshåret från alla håll, oavsett om det hänger upp och ner i en hållare eller står upprätt.

7. När borsten är blöt (även om den är ren men fortfarande blöt) ska du aldrig förvara den i en sluten behållare som t.ex. necessären eller inte ens i ett stängt badrumsskåp.

Skötsel av din rakborste

En rakborste med grävlingshår är en naturprodukt som med kärleksfull vård ska hålla i minst 10-15 år.  På nya borstar är det helt naturligt om lösa strån lossnar från borsten under de första veckorna. Dessa är kortare hår som inte riktigt nått ner till bindningen och limmet i botten. Detta är helt naturligt så du behöver alltså inte vara orolig.

Skölj din rakborste noga i rinnande, varmt vatten efter användning. Skaka av överflödigt vatten och häng den alltid att torka naturligt i ett passande rakborstställ (stativ) med håret nedåt. På detta sätt rinner vatten och eventuella tvålrester av håren istället för ner i botten. På borstar där fukten ligger kvar kan limmet luckras upp och förstöra din borste. Om du inte har något ställ, låt borsten peka uppåt i stället för att lägga borsten horisontellt, så att luft kan komma till alla hårstråna och torka borsten naturligt.

Naturhår som lämnas vått kan utveckla mögel. Undvik att stänga in din borste i små eller täta utrymmen. Om du förvarar den i badrumsskåpet så se till att den har tillräckligt med utrymme och cirkulation för att torka. Om du reser med din rakborste, se till att förvara den i en resetub som ofta har hål i tuben och ge den en möjlighet att torka så fort du kan.

Om din rakborste angrips av mögel eller tvålavlagringar (som byggs upp vid basen), dränk den i lösande och steriliserande vätska för naturhår som du kan köpa på närmsta Apotek. Du kan även använda s.k. borax lösning. Ta även för vana att då och då tvätta ur borsten ordentligt med lite diskmedel för att få bort fett och tvålrester.

Om din rakborste tappar strån efter en tids användning

Det är normalt att borstar tappar strån under en tid. Börjar din borste att släppa hår efter att den varit i bruk under en tid är det en indikator på att det kan finnas tvålrester kvar nere i den tätaste delen av borsthuvudet (där det är minst märkbart) där borsten är förankrad i limningen.

Underhåll av högkvalitativa rakborstar
Högkvalitativa rakborstar badger, (även det fina silvertip håret) bör hanteras mycket försiktigt. Vi rekommenderar följande för att säkerställa ett långt liv för din rakborste:

1. När du använder borsten- om du vill arbeta upp ett lödder eller applicera det på ditt ansikte - tryck inte för hårt mot tvålkoppen eller ansiktet. Då finns det risk för att det fina håret kommer att brytas av om och om.

2. Vid löddring ska skummet appliceras på ansiktet med penselns spets med hjälp av svängande rörelser i sidled (som en målarpensel), inte cirkulära rörelser.

Rakborste på resan

Rakborste på resan

För dem som önskar en perfekt rakning även på resan erbjuder vi praktiska reserakborstar med monterbart skaft och eleganta hållare. Trots det praktiska formatet tillhandahåller de alla egenskaper som de traditionella rakborstarna har. Reserakborstarna finns med grävlingshår eller med det snabbtorkande Silvertip fibre syntethåret.

Vi säljer även lösa resetuber i plast utrustade med ventileringshål som du kan använda ihop med din vanliga rakborste. För dig som vill vara helt kittad när du är på resande fot finns lyxiga läderfodral som rymmer både borste och din favorit hyvel.

Rakborstpaket

Vi erbjuder även färdiga rakborstpaket där vi har matchat ihop en rakborste med tillhörande hållare och en trevlig raktvål eller rakkräm - perfekt om du vill ge bort en uppskattat gåva till någon du tycker om. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med att välja rakborste eller vill ha tipps på matchande delar.